Εκδηλώσεις

Εκδήλωση: «Χρονολογώντας την ιστορία με οδηγό τ’ αστέρια»

Το Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού Νότιας Κυνουρίας με την συμμετοχή του Γυμνασίου Αγίου Ανδρέα Βόρειας Κυνουρίας, την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας, διοργάνωσαν επιστημονική, εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα : «Χρονολογώντας την ιστορία με οδηγό τ’ αστέρια» την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024.

Ο κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, φυσικός MSc, αστρονόμος και μέλος της ΕΕΦ παρουσίασε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Αστρονομική χρονολόγηση του τέλους του Τρωικού Πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα», στο πλαίσιο της διεπιστημονικής, διαθεματικής, ερευνητικής εργασίας : «A NEW ASTRONOMICAL DATING OF ODYSSEUS’ RETURN TO ITHACA» St. P. Papamarinopoulos, P. Preka-Papadema, P. Antonopoulos, H. Mitropetrou, A. Tsironi and P. Mitropetros

Ακολούθησε προβολή video για την ιστορία και την δραστηριότητα του αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Στο προαύλιο του σχολείου στήθηκαν τρία (3) ηλιακά τηλεσκόπια και ένα (1) ηλιοσκόπιο προκειμένου να γίνει παρατήρηση – από όλους και όλες – του ηλίου και της ηλιακής δραστηριότητας.

Συντονιστής ήταν ο Δρ. Peter Van Der Wal αστρονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας. Υπεύθυνοι του χειρισμού των τηλεσκοπίων ήταν οι: κ. Νίκος Δασκαλόπουλος μαθηματικός, αστρονόμος, αστεροσκοπείο Στεφανίου Κορινθίας, κ. Αντώνης Παπαντωνίου πρόεδρος συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας και κ. Βασίλης Κωνσταντίνου φυσικός, μέλος της ΕΕΦ.