Εκδρομές

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, 17-19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου μας, με τίτλο «Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες».

στα Τρίκαλα 6

Σκοπός της πολυήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η βιωματική μάθηση των διδαχθέντων στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος.

Συμμετείχαν 23 μαθητές/-τριες με αρχηγό την κ. Χαρμαντά Μαρία ΠΕ11 και συνοδούς: α) τον κ. Αλουπογιάννη Παναγιώτη ΠΕ04, β) την κ. Ψαθά Σταυρούλα ΠΕ02 και γ) την κ. Καμπύλη Μαρία ΠΕ06.

Η επίσκεψη ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή17 Δεκεμβρίου 2023 στις 07:15 με την αναχώρηση από το σχολείο. Μετά από δύο ενδιάμεσες στάσεις, κατά τις 14:30 φτάσαμε στο ξενοδοχείο Achillion hotel, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Τρικάλων και προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη, στον ποταμό Ληθαίο που τη διαρρέει και το επιβλητικό άγαλμα του Ασκληπιού του θεού της Ιατρικής που φέρεται ότι γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα).

στα Τρίκαλα2 1

Μετά από σύντομη ξεκούραση πραγματοποιήσαμε περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων. Στενά δεμένα με το υγρό στοιχείο από την αρχαιότητα τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη του ποταμού Ληθαίου, περπατώντας κατά μήκος του οποίου,που αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατό τους,εντυπωσιαστήκαμε από τη δύναμη της ροής του νερού και το γεγονός ότι οι όχθες του συνδέονται με δεκατρείς γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Έτσι, είναι πλέον προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες και ο Δήμος Τρικκαίων ολοκληρώνει ένα σχέδιο ανάδειξης και προσβασιμότητας, με στόχο την ενοποίηση του ποταμού με τον πολίτη. Μάλιστα φωτογραφηθήκαμε στην κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, και κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς.Επισκεφθήκαμε στη συνέχεια, την παλιά πόλη με τις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα. Το Βαρούσι, χτισμένο στις παρυφές του βυζαντινού κάστρου (φρούριο), αποτελεί την ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων. Επί τουρκοκρατίας ήταν η εύπορη, χριστιανική και αυτοδιοικούμενη περιοχή της πόληςγι’ αυτό διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παλιών διώροφων αρχοντικών, με τα χαγιάτια, τις μακριές μαρκίζες και τα έντονα χρώματα. Είναι κατασκευασμένα από πλίνθους και σοβά, μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους διατηρητέα. Αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθηση εκείνης της περιόδου, προϊόν της μεγάλης ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας Έως το 1930 καθιστούσε την αριστοκρατική συνοικία των Τρικάλων στην οποία κατοικούσαν κυρίως μεγαλέμποροι και μεγαλοκτηματίες.

στα Τρίκαλα 5

Περπατώντας στα χαρακτηριστικά στενά σοκάκια του οι μαθητές βίωσαν τη γοητεία αυτής της όχι και τόσο μακρινής στο χρόνο εποχής συνθέτοντας εικόνες σύγχρονης αλλά και βυζαντινής αρχοντιάς και μεγαλοπρέπειας,αφού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντάανάμεσα από τα πέτρινα διατηρητέα, να ξεπροβάλλει ο πύργος του ρολογιού και τα τείχη του κάστρου, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο π.Χ. αι. με τριπλό τείχος και το οποίο ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς τον 17ο αι. με την προσθήκη του ρολογιού πάνω σε πύργο.

Συνεχίζοντας την περιήγηση φτάσαμε στη συνοικία Παλιά Μανάβικα με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτήρια και τους γραφικούς πεζόδρομους, στα σοκάκια της οποίας «συναντήσαμε» τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Πρόκειται για την περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία, στην πλατειούλα της Αγίας Ειρήνης, που μας μετέφερε εικονικά στην καθημερινότητα της παλιάς πόλης μιας άλλης εποχής.Η πρώτη ημέρα έκλεισε όμορφα σε ένα από τα γραφικά μεζεδοπωλεία της περιοχήςγια φαγητό και ξεκούραση.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας μεταβήκαμε στα Μετέωρα το επιβλητικό σύμπλεγμα βράχων από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, με τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, και αποτελούν σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίοσπάνιου γεωλογικού ενδιαφέροντος μας προσέφερε μοναδικές εικόνες και την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν γιατί αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή.Επισκεφτήκαμε τη Μονή Βαρλαάμ μία από τις έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργές στα Μετέωρα, τα οποία από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

στα Τρίκαλα 3

Μετά τα Μετέωρα κατηφορίσαμε προς την πόλη της Καλαμπάκας και συγκεκριμένα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών όπου ξεναγηθήκαμε από πιστοποιημένη ξεναγό. Στο Ζωολογικό τμήμα του μουσείου εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.Στο τμήμα των Μανιταριών υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, τα οποία είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά.Εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα των εκθεμάτων του αλλά κυρίως από τον τρόπο παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά. Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας. Ακολούθησε γεύμα στην Καλαμπάκα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας επίσκεψη στον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, τον περίφημο «Μύλο των Ξωτικών». Μας «υποδέχτηκε» ο μικρός Πρίγκιπας ανάμεσα σε τριαντάφυλλα και ηφαίστεια, είδαμε τα Μουσεία του Αλευρόμυλου Ματσόπουλου, των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, το Εργοστάσιο Σοκολάτας,τη λειτουργία του Υδροστρόβιλου,το Παγοδρόμιο και διασκεδάσαμε μικρά και μεγάλα παιδιά πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην περάσουμε και από το σπίτι του Άγιου Βασίλη που μας περίμενε με μια μεγάλη αγκαλιά να φωτογραφηθούμε όλοι μαζί και να μας μεταφέρει λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

στα Τρίκαλα 4

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της διαμονής μας επισκεφτήκαμε το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων στο ισόγειο του κτηρίου των παλιών φυλακών. Πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα το οποίο αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτηρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων, Οσμάν Σαχ, πιθανότατα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σινάν. Στο ίδιο κτήριο, στον επάνω όροφο λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα που είχαμε την ευκαιρία να δούμε ήταν η βιογραφία του σπουδαίου λαϊκού δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του. Επίσης, εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων.

Λόγω ασθένειας της υπεύθυνης του ΚΕΠΕΑ Τρικκαίων –Περτουλίου η  παρουσίαση του προγράμματος προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το πάρκο «Παυσίλυπον» στην όμορφη πόλη της Καρδίτσας. Ένας χώρος αναψυχής που στον Μεσοπόλεμο γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του, αποκτώντας πολλές και σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών, λιμνούλες με ψάρια, ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά και σιντριβάνια και που σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της Καρδίτσας με σημείο αναφοράς τον μπρούτζινο έφιππο ανδριάντα του Ν. Πλαστήρα στην είσοδο του πάρκου.

καρδιτσα

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την ασφαλή επιστροφή μας στον Άγιο Ανδρέα, χωρίς απρόοπτα και έχοντας πετύχει τους στόχους της, αφού έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να γνωρίσουν από κοντά τα σπουδαιότερα αξιοθέατα ιστορικών σημείων, σημαντικών αστικών κέντρων και κοινοτήτων της Θεσσαλίας, να γεμίσουν από όμορφες εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα, γεφυρώνοντας το χτες με το σήμερα.

εργοστάσιο
τροχός
στα Τρίκαλα 7 1
στα Τρίκαλα8