Εκδρομές

Απολογισμός τετραήμερης επίσκεψης σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, 6-9 Απριλίου 2024

Απολογισμός τετραήμερης επίσκεψης του Γυμνασίου Αγίου Ανδρέα και του Γυμνασίου Άστρους σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, 6-9 Απριλίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη  πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα και το Γυμνάσιο Άστρους στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων της Νεοελληνικής γλώσσας, ενότητα Τέχνη, Νεοελληνικής λογοτεχνίας κείμενα σχετικά με την πόλη των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, ενότητα ελληνική επανάσταση και Αρχαία Ιστορία, ενότητα Το κράτος της Μακεδονίας.

Συμμετείχαν 53 μαθητές/-τριες  και συνοδοί καθηγητές: η κ. Χαρμαντά Μαρία ΠΕ11, η κ. Παπακωνσταντίνου Δήμητρα ΠΕ02, η κ. Παπασταματίου Σάντρα ΠΕ05, η κ. Άρχοντα Αγγελική ΠΕ01, η κ. Γεωργοπούλου Κατερίνα ΠΕ02 και ο κ. Αδάμης Ανδρέας ΠΕ04.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, άφιξη στην πόλη των Ιωαννίνων. Επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του γλύπτη Παύλου Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα που άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα.  Ακολούθησε σύντομη περιήγηση στην πόλη, στο κάστρο των Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ, το νοτιοανατολικό άκρο του κάστρου που βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, το Φετιχιέ τζαμί και τα γραφικά σοκάκια της πόλης.

thes1
Μουσείο Παύλου Βρέλλη
thes2 1
Ο Παύλος Βρέλλης φτιάχνει το κέρινο ομοίωμά του.

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, επισκεφτήκαμε με καραβάκι το νησάκι στη Λίμνη Παμβώτιδα και την εξοχική κατοικία- Μουσείο του Αλή Πασά όπου εκεί δολοφονήθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα το 1822. Στο μουσείο εκτίθενται μοναδικά ιστορικά κειμήλια, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά (1804), η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρά-Βασιλικής (σύζυγος του Αλή Πασά), το περίφημο μακρύ τσιμπούκι του Αλή Πασά, εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας: όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου και αναπαράσταση χειμωνιάτικου οντά. Επίσης οι μαθητές παρακολούθησαν την αναπαράσταση του πνιγμού της Κυρα-Φροσύνης. Τον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο του μουσείου κοσμεί ένας επιβλητικός πλάτανος 700 περίπου ετών.

thes3
Μουσείο – εξοχική κατοικία Αλή Πασά στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας
thes4
Αναπαράσταση πνιγμού Κυρα -Φροσύνης- Πλάτανος 700 περίπου ετών

Το μεσημέρι αναχωρήσαμε για το Μέτσοβο, για φαγητό και ξεκούραση και το απόγευμα φτάσαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, περιηγηθήκαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου ο θαυματουργός προστάτης της Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε αμέσως μετά την καθιέρωση του χριστιανισμού. Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται η κρύπτη που σύμφωνα με την παράδοση  μαρτύρησε.

thes5
Άγιος Δημήτριος  –  Κρύπτη Αγίου Δημητρίου

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη Ροτόντα ένα θολωτό κυκλικό κτίσμα του 4ου μ. Χ αιώνα  παρόμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης. Η αρχική χρήση της δεν είναι γνωστή αλλά διατυπώθηκαν ως τώρα διάφορες υποθέσεις: ότι υπήρξε ναός του Διός, ή των Καβείρων, ότι κατασκευάστηκε από τον Καίσαρα Γαλέριο ως μαυσωλείο του, ή ως αίθουσα του θρόνου στο ανακτορικό συγκρότημα. Μετατράπηκε σε ναό την παλαιοχριστιανική περίοδο, τον οποίο κάποιοι ερευνητές ταυτίζουν με τον ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων που αναφέρουν οι βυζαντινές πηγές. Το 1591 μετετράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος από τον σεϊχη Hortaci Suleiman Efendi. Μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

thes6
Ροτόντα  – εσωτερικός χώρος
thes7
Αψίδα Γαλερίου

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στο χρόνο και σταθήκαμε στην  αψίδα του Γαλερίου γνωστή και ως Καμάρα, σε μικρή απόσταση από τη Ροτόντα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη (δυτικά προς ανατολικά) και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα).

thes8

Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο όπου τα παιδιά έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

 Λευκός Πύργος είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών.  Πολύ συχνά η όψη του Πύργου βαφόταν με αίμα και υπήρχαν πολλά θύματα από Οθωμανούς βασανιστές και εκτελεστές αλλά και εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους, εκείνη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα ο Πύργος είχε ονομαστεί «Πύργος του Αίματος». Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη το 1912 κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο Πύργος είχε λευκό χρώμα, όπως και ονομάστηκε, γεγονός που συμβόλιζε τον καθαρισμό. Το 1912 το μνημείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και στην κορυφή του υψώθηκε η ελληνική σημαία με ιστό το κεντρικό κατάρτι, λάφυρο-τρόπαιο από το βυθισμένο στον Θερμαϊκό, από το τορπιλοβόλο Τ-11 του Νικολάου Βότση, τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ-Μπουλέν». Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο. Ο Λευκός Πύργος έχει θέα την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίσαμε την εκδρομή μας στην Βεργίνα όπου πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον τάφο του Φιλίππου Β΄ και του εγγονού του Αλεξάδρου Δ΄.

thes9
Τάφος Φιλίππου Β΄

Ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών (382 π.Χ. – 336 π.Χ.) ήταν Έλληνας βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. μέχρι τη δολοφονία του από τον Παυσανία, το 336 π.Χ. Καταγόταν από τη  Δυναστεία των Αργεαδών που προέρχονταν από το Άργος. Πρωτεύουσα των Μακεδόνων ήταν οι Αιγές που ταυτίζονται με τη σημερινή Βεργίνα. Ένας αρχαίος ελληνικός βασιλικός οίκος με αρχηγό τον Περδίκκα τον Α΄, έφυγαν από το Άργος και ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους στις Αιγές, ιδρύοντας έτσι ταυτόχρονα και το βασίλειο της Μακεδονίας. Η ονομασία Αιγές (αρχ. Αἰγαὶ, από τη λέξη αἴξ που σημαίνει «κατσίκα») πιστεύεται ότι σημαίνει «πόλη των κατσικιών». Ενώ  πιστεύεται ότι η πρωτεύουσα των Μακεδόνων βασιλέων ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά Περδίκκα τον Α΄, ο οποίος πήρε συμβουλή από την Πυθία να χτίσει την πρωτεύουσα του βασιλείου του εκεί όπου θα τον οδηγούσαν τα κατσίκια. Ο βασιλιάς Αρχέλαος 413-399 π.Χ. μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους από τις Αιγές στην Πέλλα.

Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στη Βεργίνα τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Ανδρόνικος πίστευε ότι ένας λοφίσκος, που ανήκε στους τύμβους του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης και λεγόταν “η Μεγάλη Τούμπα”, έκρυβε σημαντικούς τάφους. Το 1977  ξεκίνησε μια ανασκαφή έξι εβδομάδων στην τούμπα αυτή και ανακάλυψε τέσσερα θαμμένα ταφικά κτίσματα, τα δύο από τα οποία ήταν ασύλητα από τυμβωρύχους. Ο Ανδρόνικος υποστήριξε ότι αυτοί οι ταφικοί θάλαμοι ήταν τόποι ταφής Μακεδόνων βασιλέων, συμπεριλαμβανομένου του τάφου του Φιλίππου Β΄ -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου– και μίας από τις γυναίκες του, καθώς και του τάφου του έφηβου γιου τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο Δ΄ της Μακεδονίας και της μητέρας του της Ρωξάνης . Η άποψη αυτή προκάλεσε παγκόσμιο ενθουσιασμό.

thes10
Χρυσή λάρνακα του τάφου του Φιλίππου Β΄
thes11
Τάφος Αλέξανδρου Δ΄ , γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου
thes12

Οι επισκέψεις της μέρας έκλεισαν με φαγητό και διασκέδαση στα Λαδάδικα.

Τα Λαδάδικα είναι μία ιστορική συνοικία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για αιώνες ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης. Η ίδια η ονομασία Λαδάδικα προέρχεται από την ύπαρξη πολλών καταστημάτων χονδρικής στην περιοχή όπου πωλούνταν κυρίως ελαιόλαδο. Πολλοί Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κατοικούσαν στην περιοχή αποτελώντας έτσι την παλιά εβραϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης, ενώ η περιοχή όπου κατοικούνταν από Γάλλους και Ιταλούς εμπόρους, ο “Φραγκομαχαλάς“, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων.

Στα χρόνια πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να εμφανίζονται πολλοί οίκοι ανοχής και καπηλειά στην περιοχή, και μετά τη Μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης η περιοχή έχασε τη δυναμική της. Η περίοδος παρακμής διήρκεσε μέχρι τον μεγάλο Σεισμό του 1978 οπότε εγκαταλείφτηκε για περίπου δύο δεκαετίες. Το 1985, τα Λαδάδικα ανακηρύχτηκαν ως περιοχή με πολιτιστική αξία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός ρυθμός των κτιρίων του 19ου αιώνα διατηρείται και προστατεύεται. Η ιδιαίτερη σημασία της περιοχής έγκειται στο ότι παρά το μικρό μέγεθός της, δίνει στον επισκέπτη μία εικόνα πώς ήταν χτισμένη η Θεσσαλονίκη πριν το ξέσπασμα της φωτιάς του 1917 που ισοπέδωσε το 70% της πόλης.

Σήμερα, έχοντας περάσει από διαδικασίες αναπαλαίωσης κατά την δεκαετία του 1980, τα Λαδάδικα αποτελούν μία ψυχαγωγική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται πολλά μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν καταστήματα πώλησης λαδιού και εμπορικές αποθήκες.

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία έχοντας περάσει τέσσερις εκπληκτικές μέρες σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη όπου επισκεφτήκαμε πολλούς σημαντικούς χώρους και αποκτήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μνημεία μεγάλης πολιτισμικής αξίας. Στην επιστροφή μας κάναμε μια ενδιάμεση στάση στην όμορφη πόλη του Βόλο, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων που συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική εκστρατεία.