Γενικά

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο (6 Μαρτίου), την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη σχολική μας ψυχολόγο κ. Τσιούλου Χριστίνα, δράση ενημέρωσης των μαθητών/-τριών με στόχο την πρόληψη του νοσηρού αυτού φαινομένου.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και των μελών της σχολικής κοινότητας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός κ.ά.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/-τριες μελέτησαν ένα κείμενο στο οποίο περιγραφόταν ένα περιστατικό εκφοβισμού και το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους καθώς και να διασαφηνιστούν βασικές έννοιες που αφορούν το συγκεκριμένο φαινόμενο, όπως θύτης, θύμα, εκφοβισμός (bullying), διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber-bullying), παρατηρητής κ.ά., σε μια ανοιχτή συζήτηση.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο παρόμοιου θέματος, ώστε να εμβαθύνουν ουσιαστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και να εστιάσουν στο πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση, να σπάμε τη σιωπή και να μη διστάζουμε να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

σχολείο και βία