Εκπαιδευτικά προγράμματα

eTwinning σχoλικού έτους 2023-24

magical

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα  eTwinning  σχ.   έτους 2023-24» των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυνουρίας

Συνεχίζεται και για το σχολικό έτος  2023-24 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  eTwinning με θέμα «A magical journey through European cultures».

Συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Κυνουρίας, Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού, Γυμνάσιο Άστρους, Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα, Γυμνάσιο Λεωνιδίου, Γενικό Λύκειο Άστρους, Γενικό Λύκειο Λεωνιδίου σε συνεργασία με τα σχολεία Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου Αττικής,  Colegio Santo Tomás de Aquino Inca, Spain Balears, Illes,  Școala Gimnazială Nr 30 Timișoara TIMIȘOARA, Romania Timiș,  Collège William Henri Classen AillysurNoye, France.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές/τριες αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες σε πέντε βασικούς τομείς, την αρχιτεκτονική, την υφαντική, τις ντοπιολαλιές, τη μαγειρική και το χορό, συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις, παίρνοντας συνεντεύξεις, πραγματοποιώντας επισκέψεις και επικοινωνώντας μέσα από πλατφόρμες και εφαρμογές.  Στόχοι των δράσεων είναι η Διάσωση και Διατήρηση της άυλης, πολιτιστικής, ευρωπαϊκής κληρονομιάς (όπως οι γλώσσες και οι διάλεκτοι που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση, οι λαϊκοί χοροί, τα τεχνουργήματα, τα κειμήλια, η παραδοσιακή ενδυμασία, οι θρησκευτικές γιορτές και η αρχιτεκτονική), η Πολιτιστική ανταλλαγή, η Ιστορική έρευνα, οι Ψηφιακές δεξιότητες, οι Γλωσσικές δεξιότητες, η Διεπιστημονική μάθηση, η Συμμετοχή της κοινότητας, η Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η συνειδητοποίηση της  Παγκόσμιας ιθαγένειας.

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, το Αρχείο Τσακωνιάς, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και όλοι οι συμπολίτες και συμπολίτισσες μας που έχουν τις ίδιες αγωνίες και ευαισθησίες με εμάς.

Έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024 η επίσκεψη στον τόπο μας των μαθητών των σχολείων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και τις παραδόσεις της πατρίδας μας, να γνωριστούμε δια ζώσης και να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δράσεων μας.

Διαπιστώσαμε και συνεχίζουμε πως το eTwinning έργο αποτελεί μια εμπλουτισμένη και ελκυστική μαθησιακή εμπειρία που προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές, διατηρεί την κληρονομιά και αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των μαθητών.